"Q U E E S T E"
Een queeste die ontstond toen ik een glasscherf in het licht hield.
Na enkele proefopstellingen met de aangereikte materialen, besloot ik dat water de drager van mijn idee zou worden. Het vertegenwoordigt in de meest brede zin leven. Kleine handen figureren als zinnebeeld van onderzoeken, aanraken, voelen, aftasten. Handen als koerier van verlangen naar weten; als een van de bewegingen van de mens naar het andere:
bewegingen van binnen uit.
Als basis van de handen liggen glasscherven onder water; een mysterieus herinneringsmozaïek, waarvan uit de diepte slechts af en toe kleuren opflitsen:
bewegingen binnen in.
Subtiele,nauwelijks meetbare bewegingen of merkbare gebeurtenissen zijn soms van groot belang; plots verduidelijken ze vergeten momenten. De drijvende, organische wasvormen veranderen steeds van positie. Hierdoor gaan tussenvormen meewerken. Het zonlicht voegt schaduwrijke elementen toe aan de bewegingen:
bewegingen om ons heen.
Binnen het thema beweging heb ik getracht de aangeboden materialen een eigen lichamelijkheid te geven. Als presentatievorm heb ik voor een installatie gekozen waarbij geometrische vormen de organische elementen dragen. Sobere, ijzeren bakken dienen als waterbassins en vormen functionele bouwelementen naast het hout. De krachtige,monumentale balken zijn het tegenwicht voor de kleine, lichte windbewegingen in het water en de zonrefleclies:
bewegingen omvat.
Handen, glas en de drijvende wasvormen zijn in deze opstelling als één  ontwerp aangeboden en kan bijvoorbeeld in brons en kunststoffen worden uitgevoerd. Bij plaatsing “op lokatie” wordt op specifieke eisen en mogelijkheden van de lokatie ingegaan. Daardoor kan het ontwerp per plek verschillen.
©GON WETZELS 1997
startpagina
Startpagina